Scrum was vroeger vooral een houvast in de IT en Software-wereld, maar wordt de laatste jaren ook meer ingezet in andere contexten zoals het onderwijs. Wij wilden dan ook graag onderzoeken welke effecten de Scrum-methode heeft op de samenwerking van de leerlingen in de derde graad in het overwegend frontaal onderwijs ten opzichte van het Freinetonderwijs. Hiervoor werkten we samen met Gemeentelijke Basisschool Salto te Oud-Turnhout en Freinetschool de Vlindertuin te Lille. Om ons zo goed mogelijk te informeren over de methode, gingen we zelfs op korte internationalisering naar Nederland. Hier bezochten we een aantal scholen die al Scrummend werken in de klas.
Onverwacht werden we verrast door de coronamaatregelen die ervoor zorgden dat ons onderzoek een onverwachte wending kreeg, maar die hielden ons natuurlijk niet tegen!

Scrum zorgt ervoor dat we op een gemakkelijke manier projecten kunnen aanpakken.

Omwille van de coronamaatregelen mochten we onze sessies niet meer uitvoeren op onze partnerscholen. We hadden allemaal veel vragen en weinig antwoorden, maar we staken elkaar een hart onder de riem en waren er voor elkaar. Zo beslisten we ook samen dat we deze module graag toch nog met een mooi eindresultaat wilden afronden. Dit zorgde er ook voor dat we heel wat geleerd hebben, denk maar aan flexibiliteit, maar ook qua samenwerking. We waren er steeds voor elkaar, hielpen elkaar waar nodig en gaven de moed niet op. Uit dit alles is toch nog een mooi eindresultaat gegroeid waar we allen heel trots op zijn.

De methode Scrum is in Vlaanderen, in het onderwijs, nog niet zo bekend. Dit willen wij graag anders. Wij zijn ervan overtuigd dat deze methode met veel succes en effect ingezet kan worden in de lagere school. Daarom ontwikkelden wij een kant-en-klaar lessenpakket rond Scrum waarin elke leerkracht de nodige materialen kan vinden om in de eigen klas aan de slag te gaan met Scrum. Wij bieden de leerkrachten graag nieuwe werkvormen en een bredere kijk op Scrum aan.

De focus van ons Start to Scrum pakket ligt vooral op het doelpubliek van de derde graad van de basisschool, maar uiteraard worden er in het pakket ook voldoende materialen en heel wat aanpassingen aangebracht voor alle graden van de basisschool. De leerkrachten krijgen door ons Start to Scrum pakket de kans om de lessen en de methode naar hun eigen hand te zetten, waarbij er ook nog ruimte is voor de eigen invulling van de leerkrachten.

Met dit onderzoek en werkstuk hopen we dat meerdere scholen aan de slag kunnen en willen gaan met deze unieke methode. Het Start to Scrum pakket kan hierbij zeker een grote meerwaarde bieden. Graag verwijzen we jullie graag naar onze website voor meer informatie. Let’s Scrum!

Meer weten?

Greet Cuyt
Verantwoordelijke Innovaties in onderwijs
T +3214740216
E greet.cuyt@thomasmore.be

Gie Mertens
Praktijklector
T +3214802278
E gie.mertens@thomasmore.be

Ook interessant

Lerarenopleiding Kempen

Onderwijsprojecten

Projectwebsite Scrum

Scrum@School

Samenwerken?

Is je interesse gewekt en wil je met ons samenwerken? Laat je gegevens achter.