Onvoldoende aanwezigheid in de school bij vijfjarige kleuters.

Kinderen zijn het kostbaarste bezit in ons onderwijs. Wordt het dan geen tijd dat we stilstaan bij de vraag: “Ontnemen we onze kinderen kansen door de drempels in ons onderwijs?”.

Deze vraag heeft ons doen stilstaan bij het belang van onderwijs. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen die onvoldoende naar school komen een leerachterstand ontwikkelen. Dienst Gelijke Kansen – Onderwijs van de Stad Turnhout is zich hier heel erg van bewust en zocht daarom hulp om de strijd aan te gaan met deze drempels.

Wij brachten in kaart welke drempels er zijn voor de ouders van vijfjarige kleuters om hun kinderen naar school te brengen. Voor al deze drempels zijn we ook gaan bekijken welke we zien terugkomen in de Stad Turnhout. Het bekomen van deze resultaten was alles behalve makkelijk. De drempels die ouders het sterkst ervoeren, waren financiële drempels en het gebrek aan informatie omwille van verschillende omstandigheden.

Onze partner gaat nu verder aan de slag met deze resultaten en gaat de strijd met deze drempels aan om zo alle kinderen alle kansen te bieden binnen ons onderwijs.

Projectgroep & partners

Studenten

Noa Boeckx, Stephanie Claes en Marthe Van Egdom

Lerarenopleiders

Sophie Luyts & Kathelijne Lemmens

Partnerschool of -organisatie

Dienst Gelijke Kansen – Onderwijs Stad Turnhout

Meer weten?

Elien Sneyers
Verantwoordelijke Onderzoekslab Kleuteronderwijs
T +32 14 56 23 40
E elien.sneyers@thomasmore.be

Ook interessant

Lerarenopleiding Kempen

Samenwerken?

Is je interesse gewekt en wil je met ons samenwerken?
Laat je gegevens achter.