Kleuterrondleiding

Voor ons praktijkonderzoek werkten we samen met kasteel ‘de Renesse’. De organisatie wou graag een kleuterrondleiding aanbieden waarin er gewerkt wordt aan de ontwikkelingsdoelen. Hiervoor hadden de gidsen zelf niet voldoende expertise. Wij kozen ervoor om de focus te leggen op erfgoededucatie. Door hier op in te zetten krijgen kinderen zicht op cultuur en historiek van zichzelf en van anderen. Het doel van ons praktijkonderzoek was het volgende: ‘In samenwerking met kasteel ‘de Renesse’ een kwalitatief leerrijke rondleiding ontwerpen rond erfgoededucatie voor kleuterscholen uit de omgeving, afgestemd op de belevingswereld van de kleuters’.

Om dit doel te kunnen bereiken stelden we enkele onderzoeksvragen op namelijk: ‘Hoe kunnen we de kleuterrondleiding in kasteel ‘de Renesse’ verbreden, zodat er een brede waaier aan ontwikkelingsdoelen binnen erfgoededucatie aan bod komt voor kleuters?’, ‘Hoe ervaren de gidsen de kleuterrondleidingen in kasteel ‘de Renesse’ momenteel?’, ‘Welke kansen biedt kasteel ‘de Renesse’ rond erfgoededucatie?’, ‘Wat is de beginsituatie van kleuters uit kleuterscholen in de omgeving rond erfgoededucatie?’ en ‘Wat verstaan de kleuterscholen in de omgeving onder kwalitatieve en leerrijke erfgoededucatie tijdens kleuterrondleidingen?’.

We bevraagden zowel gidsen, leerkrachten, directie als kleuters. Voor de gidsen is het belangrijk om in hun comfortzone te blijven. De scholen gaven de nodige handvaten om de juiste ZILL-doelen te integreren. De beginsituatie omtrent erfgoededucatie van de kleuters werd duidelijk. We bestudeerden tekst bronnen van onze contactpersoon over kasteel ‘de Renesse’. De kansen die het kasteel biedt, werden duidelijk. We zijn tot een kwalitatieve en leerrijke rondleiding gekomen waarin kennis en spel gecombineerd worden.

Projectgroep & partners

Studenten

Jelle Aarts, Marthe Adriaenssens, Yirca Cornelis, Britt Timmermans.

Lerarenopleiders

Kathelijne Lemmens

Partnerorganisaties

Gidsenwerking kasteel De Renesse

Meer weten?

Wouter Diels
Lerarenopleider
E wouter.diels@thomasmore.be

Greet Cuyt
Verantwoordelijke Innovaties in onderwijs
T +3214740216
E greet.cuyt@thomasmore.be

Ook interessant

Lerarenopleiding Kempen

Onderwijsprojecten

Samenwerken?

Is je interesse gewekt en wil je met ons samenwerken?
Laat je gegevens achter.