Educatieve pakketten

In samenwerking met het regionaal landschap de Voorkempen hebben wij onderzocht hoe kinderen landschappen lezen. Vanuit dit probleem hebben wij volgend onderzoeksdoel- en vraag opgesteld. Wij hebben onderzocht hoe kinderen naar landschappen kijken omdat wij wilden weten hoe wij dit konden versterken.

Ons doel was een educatief pakket te ontwerpen waarbij kinderen vanuit de basisschool het landschap leren beleven. Vanuit deze probleemstelling hadden wij volgende onderzoeksvraag opgesteld, “Hoe kunnen wij de manier van kijken naar landschappen bij kinderen versterken?”.

Wij zijn begonnen met het zoeken naar hoe kinderen landschappen lezen. Hieruit bleek al snel dat er weinig informatie te vinden was. Daarom zijn we ons verder gaan verdiepen in verschillende methodes. We kwamen uit op de methode van Hendriks en Kloen.

Bij deze methode maakt men gebruik van vier brillen om de landschappen te lezen. Elke bril staat voor een ander aspect uit het landschap. Vanuit deze verschillende brillen hebben wij onze educatieve pakketten samengesteld op niveau van onze doelgroep.

Naast de brillenmethode maken wij ook gebruik van storytelling. Dit houdt in dat er een verhaal rondom het geheel is terug te vinden. Bij onze educatieve pakketten nemen Len en Lena jou mee op avontuur doorheen de verschillende landschappen. Wij hebben de basis gelegd voor het project.

Dit wordt volgend jaar nog verder afgewerkt. Hierdoor hebben wij onze educatieve pakketten spijtig genoeg nog niet kunnen uittesten. Onze literatuurstudie gaan anderen omzetten in de praktijk.

Projectgroep & partners

Studenten

Gitte Bosmans, Emily De Smedt, Elien Huygens, Amber Lauwen, Lisse Orban, Karlijn Rombouts, Jytte Tops en Siska Van Dingenen.

Lerarenopleiders

Lieveke Hellemans

Partnerorganisaties

Regionaal landschap Voorkempen

Meer weten?

Wouter Diels
Lerarenopleider
E wouter.diels@thomasmore.be

Greet Cuyt
Verantwoordelijke Innovaties in onderwijs
T +3214740216
E greet.cuyt@thomasmore.be

Ook interessant

Lerarenopleiding Kempen

Onderwijsprojecten

Samenwerken?

Is je interesse gewekt en wil je met ons samenwerken?
Laat je gegevens achter.