Workshop om de blik op outdoor education te verruimen 

In samenwerking met vrije basisschool ‘De Parel’ in Lichtaart hebben wij onderzocht hoe we de kijk op outdoor education van het kleuterteam konden verruimen. Vanuit dit praktijkprobleem hebben wij onderstaand onderzoeksdoel- en vragen opgesteld.  

Het doel van ons onderzoek was om de blik van het kleuterteam van ‘De Parel’ in Lichtaart te verruimen rond outdoor education, zodat ze nieuwe mogelijkheden zouden zien om outdoor te werken. Dit bracht ons tot een ontwerpende onderzoeksvraag, waarbij we opzoek gingen naar een gepaste manier om op korte termijn de blik van het kleuterteam te verruimen. Om het beeld van de kleuterleraren in kaart te brengen, werkten we door middel van schriftelijke bevragingen. We ontworpen een workshop en wilden de kleuterleraren op deze manier onderdompelen in het outdoor concept. In de workshop kwamen concrete voorbeelden aan bod waardoor het kleuterteam na afloop van de workshop hier meteen mee aan de slag kon gaan. 

Met onze tweede onderzoeksvraag wilden we het effect van de blikverruiming evalueren. We wilden nagaan wat het effect hiervan op korte termijn was. Dit effect konden we uit de bevragingen en de diepte-interviews halen die we afnamen bij de kleuterleraren. We kozen ervoor om deze bevraging voor en na de workshop plaats te laten vinden, zodat we het effect  duidelijk konden evalueren.  

Het onderzoek bracht ons tot de conclusie dat een groot deel van de kleuterleraren na de workshop meer mogelijkheden ziet om outdoor te werken met hun kleuters, dan voor de workshop. 

Projectgroep & partners

Studenten

Elise Bakx, Kato Verdonck en Mariëlle Van Dyck 

Lerarenopleiders

Laure Dewolf & Laura Dewinter

Partnerschool

Vrije Basisschool De Parel in Lichtaart 

Meer weten?

Elien Sneyers
Verantwoordelijke Onderzoekslab Kleuteronderwijs
T +32 14 56 23 40
E elien.sneyers@thomasmore.be

Ook interessant

Lerarenopleiding Kempen

Samenwerken?

Is je interesse gewekt en wil je met ons samenwerken?
Laat je gegevens achter.