Lezing
Artificiële intelligentie (AI) herdefinieert grenzen binnen tal van sectoren, inclusief maar niet beperkt tot het onderwijs. Deze technologie biedt ongekende mogelijkheden voor innovatie en efficiëntie, maar roept ook belangrijke vragen op over ethiek, privacy en de toekomst van werk. Hoe kunnen we AI inzetten om zowel educatieve uitdagingen aan te gaan als maatschappelijke veranderingen te sturen? Barend Last neemt ons mee in de invloed van (generatieve) AI op onze manier van leren en leven. De sessie belicht zowel kansen als uitdagingen en nodigt uit tot een brede dialoog over hoe AI onze samenleving vormt.
Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Neteland en Thomas More.
Spreker | Barend Last
Barend Last (1986) is schrijver, spreker, docent en onderwijsmaker. Tot 2023 was hij verbonden als onderwijskundig specialist bij de Universiteit van Maastricht, waar hij zich vooral bezighield met onderwijsinnovatie en docentondersteuning. Sinds begin 2023 werkt hij vanuit zijn eigen bedrijf Buro Mindshift.
Barend is auteur van verschillende (kinder)boeken en artikelen, en werkt als freelance voorlezer bij De Voorleeshoek. Af en toe vindt hij ook ergens wat van. En soms wordt dat dan ook ergens gepubliceerd.
Barend treedt regelmatig op als spreker en trainer, met name op het gebied van onderwijsontwerp, blended learning en kunstmatige intelligentie (AI). In 2021 won hij een SURF Onderwijsaward. en in 2023 haalde zijn boek ‘Gif in het Dierenrijk’ de top 3 voor de Nederlandse Kinderjuryprijs voor het beste kinderboek van 2023.
Biografie
Barend Last (1986) begon als leerkracht in het basisonderwijs, waar zijn passie voor onderwijsinnovatie ontstond. Hij interesseerde zich vooral voor de vraag: ‘Waarom doen we eigenlijk wat we doen?’ en stroomde daarom door naar de wetenschappelijke wereld. Hij werkte onder meer als docent, manager en onderwijsmaker in verschillende lagen van het onderwijs. Inmiddels is hij als zelfstandige actief als spreker, onderwijsmaker en docent op het gebied van blended learning, ai, didactiek, onderwijsbeleid en -ontwerp. Daarnaast is Barend auteur van verschillende boeken, zowel voor kinderen als volwassenen, waaronder Gif in het Dierenrijk (2022) en het recent verschenen Chatten met Napoleon (2024).
Praktische info
We organiseren de onderwijscafés ter plaatse op onze campus van Thomas More in Vorselaar. We ontvangen je graag vanaf 19.30 uur in het campuscafé. De lezingen starten rond 20.00 uur. Tijdens en na de lezing is er de mogelijkheid tot vragen stellen aan de sprekers. Napraten kan altijd.
- 19u30 – 20u00 | Campuscafé
- 20u00 – 21u30 | Lezing
- 21u30 | Campuscafé
Inschrijven | Deze lezing kan zowel online via streaming als op de campus worden gevolgd.